Word je sneller dronken op de velo?

imageMet een glaasje teveel op fietsen, ik beken, het is mij al meermaals overkomen. Jou vermoedelijk ook. Wat doet dat met een mens?

Toen ik laatst met mijn vriendin van een feestje huiswaarts fietste, stelde ze mij een vraag waar ik niet meteen een antwoord op kon bedenken. Wat zou in beschonken toestand nu het beste zijn: met de fiets of met het openbaar vervoer naar huis? Of anders gezegd: ga je door het fietsen – en dus het versnellen van de bloedsomloop waarin de alcohol circuleert – sneller ontnuchteren of net andersom nog harder dronken worden? En welke invloed heeft fietsen op de kater van de volgende dag?

Voor zij die zich dit ooit ook afvroegen – of het nu doen – hieronder volgt een antwoord van toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. De wetenschapper waarschuwde voordien wel: de vraag is mogelijk interessanter dan het antwoord, want dat is eigenlijk heel kort samen te vatten tot: neen, fietsen heeft zo goed als geen invloed, niet ontnuchterend, en niet versterkend.

Zo goed als alle alcohol die je drinkt wordt door de lever verwerkt. Wanneer we stevig doordrinken ontstaat daar al snel een file van alcoholdeeltjes. De lever heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om een standaardglas alcohol af te breken. Sneller gaat niet, en dat kan je niet beïnvloeden door actief met de fiets dan wel passief met het openbaar vervoer naar huis te gaan. De frisse lucht op de fiets geeft je mogelijk wel de indruk dat je nuchter wordt, maar er verandert niets aan de hoeveelheid alcohol in je bloed.

Delft Bierstad
Foto: Gerard Stolk

En wat met de kater?
Alcohol zorgt ervoor dat je veel vocht verliest, waardoor je hersenen letterlijk uitdrogen. Dat droge brein leidt tot de koppijn die je de volgende ochtend zult voelen. Door je op de fiets zwaar in te spannen – en dus meer te ademen en veel te zweten – zal je nog meer vocht verliezen, waardoor je kater mogelijk erger wordt. Maar dan moet je al snel en lang fietsen, en bovendien kan je de kater met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkomen. Drink water tussen het alcohol drinken door en voor het slapengaan, een tip die bovendien geldt voor iedereen – fietser of niet – die graag eens wil doorzakken zonder al te zware gevolgen.

Alcoholcontrole op het fietspad
Om af te sluiten: ook wij fietsers zijn onderhevig aan dezelfde alcoholwetten die voor autobestuurders gelden. Fietsen onder invloed van medicijnen, drugs of alcohol (0,5 promille in het bloed) is daarom ook strafbaar. Ik heb in mijn leven echter nog nooit moeten blazen op de fiets, en ik heb ook geen weet van alcoholcontroles op het fietspad. Bij een eventueel ongeval zal de politie echter ook van een betrokken fietser een ademtest afnemen, en die riskeert daarbij zijn of haar autorijbewijs – als je dat al zou hebben – te verliezen.

Bier-Bike

CategoriesWetenschap