Fietsende fietsenmakers – to the rescue!

velofixerNa Brussel heeft nu ook Gent zijn fietsende fietsmakers. Het concept: even bellen, en met een fietsherstelatelier op wielen komt de mobiele fietshersteller bij je thuis of op het werk je fiets herstellen.

Minister van Fietsonderhoud Amor Mistiaen was met De Velofixer de eerste om het concept in België te introduceren. In Nederland Fietsland bestaat het al langer.

Zijn Velofixer toert nu bijna anderhalf jaar door Brussel, en de klanten blijven zich aanbieden. Tot groot plezier van Amor: ‘Zestig procent van de herstellingen voer ik uit bij mensen thuis of op hun werk, vooral in de Europese wijk. De rest bestaat uit opdrachten van meer en meer grote bedrijven – waaronder Artsen Zonder Grenzen, Mobistar en Ecopostale – die beroep doen op mijn diensten.’

‘Die groei heeft ervoor gezorgd dat ik er sinds vier maanden een voltijdse collega bij heb en dat ik een ‘vaste’ fietsenwinkel kon openen in de Steenstraat (naast het AB Café). Er zitten nog een pak uitbreidingsplannen in mijn hoofd, maar het is nu nog te vroeg om die te realiseren.’

Nu ook in Gent (en een light-versie in Hoboken)

Wat Velofixer is voor Brussel, zijn Tuub en velovelo sinds kort voor Gent.

Dries van Tuub to the bike-rescue.
Dries van Tuub to the bike-rescue.

 

Wouter van velovelo is actief sinds oktober vorig jaar. Naast een hersteldienst biedt hij ook basis workshops fietsonderhoud en -herstel aan, zowel in bedrijven als op scholen, en verkoopt hij gereviseerde tweedehandsfietsen.

Dries Van Gils maakte met Tuub begin deze week zijn debuut als fietsende fietsenmaker. Voorlopig halftijds, want hij is ook nog geschiedenisleerkracht. Een kunsthistoricus / fietsenmaker, die moet wel goed overweg kunnen met de heerlijke retromodelletjes die dezer dagen populair zijn. Naast herstellingen aan huis levert en plaatst Tuub trouwens ook mandjes en kinderstoeltjes.

Ook Antwerpen – Hoboken meerbepaald – heeft sinds eind vorig jaar een mobiele fietshersteldienst: de Fietsfixer. Dieter Bolsens en Ibrahim Belkadi, animatoren van Pleinontwikkeling Hoboken, bouwden met de financiële ondersteuning van de stedelijke jeugddienst en het district Hoboken een bakfiets om tot een mobiele fietshersteller. Bij goed weer staat de Fietsfixer op woensdag- en vrijdagnamiddag op pleinen in Hoboken.

Hoe werkt het?

1. Maak een afspraak
Tuub (Gent): 0485/54.28.19
velovelo (Gent): 0494/12.75.61
Velofixer (Brussel): 0473/ 48.06.98

2. Word geholpen

Wouter van velovelo, met aandacht voor werkveiligheid.
Wouter van velovelo, met aandacht voor werkveiligheid.

Eerst voor de duidelijkheid: de fietsende fietsenmaker is geen nooddienst. Verwacht dus niet dat hij telkens binnen het uur aan je deur staat. De fietsende fietsenmakers overleggen langs de telefoon wat voor u en hen het meest geschikte moment is. Meestal is de fietsende fietshersteller wel sneller dan de fietswerker op de hoek.

Amor Mistiaen: ‘Toen ik nog bij Velodroom werkte, liep de wachtlijst voor herstelling er op tot maar liefst drie maanden. Ik heb tegenwoordig ook een volle agenda, maar groepeer mijn bezoeken per zone. Elke dag doe ik een andere zone. Binnen de week ben je dan geholpen.’ Dries Van Gils van Tuub hoopt dat zelfs nog sneller te kunnen, ‘liefst de dag zelf of die erna’.

Wouter van velovelo levert een extra dienst voor fietsers met pech die echt niet zonder stalen ros kunnen: als de herstelling niet onmiddellijk kan, krijgen zij gratis een vervangfiets ter beschikking, al dan niet voorzien van fietsstoeltjes. Wouter: ‘Ik heb verschillende types vervangfietsen. Zo was er onlangs iemand die enkel op een Chopper wou rijden. Ik had er toevallig één staan! Fietsen is voor velen ook lifestyle, ik probeer daarom voor elk wat wils in voorraad te hebben.’

3. Betaal
Tuub rekent 5 euro verplaatsingskosten en de gebruikelijke tarieven voor werkuren en onderdelen. (Postcodes: 9000/9030/9032/9040/9050)

Velovelo rekent een halve euro per kilometer, met een maximum van tien euro binnen 9000 Gent. Het herstellen zelf kost tien euro per kwartier.

Velofixer rekent acht euro voor een gewone afspraak (25 euro voor een 24u Express Service), en daarna de gangbare prijs voor herstelkosten en wisselstukken.

De fiets: Bullit Cargo

Het rijdende atelier van Tuub.
Het rijdende atelier van Tuub.

 

Zowel de Velofixer als Tuub zweren bij hun ‘gepimpte’ Bullit Cargofiets. ‘Toen ik in Velodroom werkte had ik de kans om verschillende transportfietsen te testen’, zegt Amor van De Velofixer. ‘De Bullit Cargo is niet vergelijkbaar met de rest. Het is eigenlijk de enige vrachtfiets die niet aanvoelt als een zwaar en log ding. Andere transportfietsen waren te breed, te zwaar, of met slechte onderdelen afgemonteerd. Met de Bullit zoef je door het stilstaande verkeer.’

Zoals het hoort voor fietsenmakers bouwden De Velofixer en Tuub hun rijdend atelier eigenhandig naar hun goesting om. Amor: ‘Ik heb een frame op maat gebouwd met aluminium profielen en deze dan overtrokken met een stevige Cordura waterdichte stof. Zo kon ik een stevige maar enorm lichte bak maken.’

Het leven als fietshersteller ‘on the road’ is volgens Wouter van velovelo niet altijd even praktisch, maar soms ook aangenamer dan in een vast atelier. ‘Toen het een tijdje terug zo hard aan het sneeuwen was, stond ik een fiets te herstellen bij het haardvuur in iemands living met een glas rode wijn… Waarom zou ik dan investeren in een atelier?’

Dries van Tuub op ATV

Velofixer Amor Mistiaen ‘Redelijk Goe Bezig’ in Magazinski

CategoriesGoe Bezig
  1. Wij doen reeds 1 jaar fietsherstelling aan huis in gent.
    Ook geven wij workshops, zowel basis als voor de gevorderde.
    Tevens leiden we mensen op in bedrijven….. Enz.

  2. Pingback:Zo neem je kinderen mee op de fiets

  3. Pingback:Lekke band? Zo gefikst!

Comments are closed.