Fietshelmen die je met plezier zou dragen

Helmen zijn voor fietsers wat bandjes zijn voor jonge zwemmers of kniebeschermers voor skaters: extreem oncool, maar ze kunnen wel je leven redden. Een fietshelm hoeft echter niet oncool te zijn. Een overzichtje van een aantal stijlvolle of innovatieve hoofddeksels die van mister safety een trendsetter maken.

 

 
 

Onzichtbare helm

Studenten van de Zweedse Universiteit van Lundig ontwikkelden deze opblaasbare fietshelm die als een vrij onzichtbare kraag in de hals gedragen wordt. De helm werkt zoals de airbags in een auto, en klapt pas open wanneer de fietser valt.

De ‘airbag’ leg je gewoon als een sjaal in je nek. Sensoren – versnellingsmeters en gyroscopen – registreren wanneer je botst of valt en sturen daarop razendsnel een signaal naar een voorraad heliumgas achteraan in de sjaal. Dat gas blaast de helm dan op. Het volledige proces duurt amper 0,1 seconde. Dat zou volgens de tests die de studenten uitvoerden voldoende moeten zijn om de slag van de botsing op te vangen.

De helm gaat trouwens niet knallen als je tegen het asfalt smakt, zoals je zou verwachten van een heliumballon. Het materiaal waaruit de opblaasbare helm bestaat, is ontworpen om bestand te zijn tegen schurend asfalt.

Wie er zo eentje wil, kan hier bestellen. Er is geen Belgische verdeler, maar de helmen worden via de post wel in België bezorgd.

Yakkay

Sawako Furuno

De Japanse ontwerper Sawaka Furuno maakt fietshelmen voor dames. De extravagante helmen zijn onder andere in Schoten verkrijgbaar. Andere verdelers in België vind ik voorlopig niet, als die er zijn: laat maar weten en ik vul aan.

 

Bern

Nutcase

Riot Street

Lazer Sport

Specialized

Plooibare helm

carrera-foldable-helmet-2
 

Stinkende helm

Voor wie houdt van Camembert hebben Duitse wetenschappers deze stinkende fietshelm ontwikkeld. Het is wel de bedoeling dat je er als fan van sterke geurtjes niet teveel geniet van hebt, want de helm gaat alleen stinken wanneer die aan vervanging toe is. In het materiaal van de helm zijn bolletjes siliciumoxide met een stinkende geurstof verwerkt. Wanneer kleine breukjes in de helm ontstaan komen die geurstoffen vrij.

CategoriesDesign