Fietskeuken: eerst sleutelen, dan tafelen

Wie graag aan zijn eigen fiets sleutelt, maar daarvoor niet de juiste sleutels of vaardigheden bezit, kan terecht in de Fietskeuken. Elke twee weken gaan de deuren van de Antwerpse versie open. In Gent zelfs elke week. Na het gesleutel kunnen liefhebbers genieten van een volkskeuken.

De Fietskeuken biedt het materiaal, de ruimte en de deskundige hulp van enkele fiets-techneuten. Het sleutelen doe je zelf. Heb geen schrik: de basisherstellingen kan iedereen leren. Weten hoe je een platte band vervangt of een zadel oplapt, komt bovendien goed van pas voor het geval je ooit met pech aan de kant staat.

Er worden zoveel mogelijk vervangstukken – zoals remkabels en fietsbanden – van gedemonteerde oude fietsen gebruikt, die je tegen een vrije bijdrage kunt kopen. Remblokjes, lichten of minder gebruikelijke vervangstukken koop je best op voorhand bij de fietsenmaker.

Het is de bedoeling dat de Fietskeuken om de twee weken op zaterdag (14u-18u) doorgaat in Kavka JC. Hou de website of de Facebookpagina in de gaten voor de precieze locatie en openingsuren.

RepareerBAar Gent

De Antwerpse Fietskeuken haalde haar (figuurlijke) mosterd in Gent, waar het concept als RepareerBAaR door het leven gaat. Het concept is nagenoeg hetzelfde: een open fietsatelier om zelf aan de fiets te sleutelen, meestal bij een drankje en een hapje.

Foto: Koen De Groote
Foto: Koen De Groote

Er is basis niet-recycleerbaar materiaal beschikbaar: remblokjes, remkabels, versnellingskabels, binnenbanden, … tegen een minimum richtprijs. Verder is gebruik van materiaal en van gerecycleerde onderdelen mogelijk aan een vrije bijdrage.

De Gentse vrijwilligers richten momenteel in een leegstaande meubelfabriek in hartje Brugse Poort (Meibloemstraat 16) een vast atelier in. Naast de RepareerBAaR organiseert Fietskeuken Gent tijdens het jaar ook nog andere evenementen met de fiets centraal, zoals lezingen (over fietsreizen, …) of foto-expo’s. Vorig jaar ook een workshop-weekend.

De RepareerBAar gaat door elke donderdag van 18u tot 22u, het hele jaar door. Enkel tijdens Gentse Feesten en rond kerstmis meestal niet. Meer informatie en een kalender op de website.

Bike Kitchen

De Gentse fietskeuken was de eerste in België, en is geïnspireerd op de internationale Bike Kitchen beweging. De vermoedelijk eerste doe-het-zelf Fahrrad.Selbsthilfe werd al in 1983 opgericht in Wenen. Sindsdien doken in de Verenigde Staten en Europa honderden gelijkaardige alternatieven op, waaronder dus ook de Gentse en Antwerpse Fietskeuken.

CategoriesGoe Bezig