Slecht weer bestaat niet, slechte kledij wel

Op de fiets ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager dan wanneer je stilstaat. Een voorbereid Velotariër heeft echter zelden koud.

Wie het warm wil hebben, hoeft zich niet per se naar buiten uit ‘dikker’ te gaan kleden. Thermische onderkleding houdt de lichaamswarmte net zo goed of zelfs beter vast als bombastische bovenkleding, zoals een skijas, maar is amper even dik en zwaar als een licht truitje. Bovendien ‘lijdt’ je sex-appeal er niet onder, want thermische onderkleding draag je onzichtbaar onder de kleding die je wel wil laten zien.

Thermisch ondergoed voelt over het algemeen comfortabel tegen je huid, maar het is belangrijk om bij de aanschaf voldoende aandacht te besteden aan de kwaliteit en het type textiel. Onderkleding van lage kwaliteit gaat na een paar wasbeurten oncomfortabel hard aanvoelen, alsof je een broek of trui uit inpakpapier aantrekt.

Het type textiel is eerder een persoonlijke voorkeur. Of je houdt meer van synthetische kledij – dat je misschien kent van in de meeste sportkleding – of je houdt meer van het – in mijn ogen – wonderbaarlijke merinowol. Merinowol voelt over het algemeen zachter aan dan synthetisch textiel, maar voor sommigen ook vervelend kriebelend.

imageMerinowol houdt lucht goed vast tussen je huid en de kleding. Daardoor is het een goede warmte-isolator. Bovendien heeft het, in tegenstelling tot wat je van wol zou verwachten, een vochtregulerende eigenschap. Merinowol kan veel vocht – zweet – opnemen zonder nat aan te voelen en dat zweet vervolgens makkelijk afgeven aan de buitenlucht. Dat betekent lekker warm zonder zweten.

imageDie laatste eigenschap is zeker belangrijk als je na je fietstocht nog een tijdje buiten moet wandelen of staan. Het zweet dat je tijdens het fietsen produceert kan op zo’n moment immers zorgen voor eerst onaangename en daarna zelfs ongezonde afkoeling.

Zweet voorkom je natuurlijk ook door je niet te warm aan te kleden. Als je naar een bestemming binnen – het kantoor – op weg bent, kan het geen kwaad om Net iets te koud te vertrekken. Het voorkomt dat je na enkele minuten stoempen te warm krijgt, en omdat je straks toch binnen zit moet je niet bang zijn voor afkoeling.

Enkele van de betere merken met merinowol: Icebreaker, Smartwool en Woolpower.

Tot slot, maar daarom zeker niet minder belangrijk: handschoenen en muts – of fietspetje als je de oren graag vrij hebt – vormen de noodzakelijke afwerking. Een muts houdt de enorme hoeveelheid warmte die via je hoofd ontsnapt vast, en de vingers zijn meestal de eerste plaats op je lichaam waar je de bijtende koude gaat voelen. Er is heel veel keuze in hand- en hoofddeksels. Ik kan je vooral aanraden winddichte en aansluitende dingen te dragen. Warm en toch niet lomp.

CategoriesWinter
  1. Pingback:Zo fiets je door de sneeuw

Comments are closed.