Zo blijf je warm bij -3°C

Drie graden onder nul deze morgen. En op de fiets ligt de gevoelstemperatuur nog een pak lager dan wanneer je stilstaat. Maar koud hoef je daarom niet te hebben.

Kleed je in laagjes

Het geheim van fietsen in de winter is je te kleden in meerdere laagjes die je af en aan kunt trekken naarmate het kwik schommelt. Wie het warm wil hebben, hoeft zich niet per se naar buiten uit dikker te gaan kleden. Thermische onderkleding houdt de lichaamswarmte beter vast dan bombastische bovenkleding, zoals een skijas, maar is amper even dik en zwaar als een licht truitje. Bovendien lijdt je sex-appeal er niet onder, want thermische onderkleding draag je onzichtbaar onder de kledij die je wel wil laten zien.

Schermafbeelding 2013-12-12 om 11.01.01

Mijn laagjes van vandaag: Lang ondergoed, van aan mijn achterwerk tot aan mijn enkels, en van navel tot pols. Een vachtje in merinowol, waarover dadelijk meer. De tussenlaag is mijn dagelijkse kledij. En als buitenverpakking draag ik een winddichte jas. Als het straks nog kouder wordt, stop ik er misschien nog een laagje tussen, of draag ik mijn regenbroek. Maar dan moet het al heel koud worden.

Merinowol
Thermisch ondergoed voelt over het algemeen comfortabel tegen je huid, maar het is belangrijk om bij aankoop voldoende aandacht te besteden aan de kwaliteit en het type textiel. Onderkleding van lage kwaliteit gaat na een paar wasbeurten oncomfortabel hard aanvoelen, alsof je een broek of trui uit inpakpapier aantrekt.

Het type textiel is eerder een persoonlijke voorkeur. Of je houdt meer van synthetische kledij – dat je misschien kent van in de meeste sportkleding – of je houdt meer van het – in mijn ogen – wonderbaarlijke merinowol. De eerste keer dat je iets in merinowol aantrekt, zal het kriebelen, maar dat mindert en daarna is het veel zachter en comfortabeler dan synthetisch textiel.

Merinowol houdt lucht goed vast tussen je huid en de kleding. Daardoor is het een goede warmte-isolator. Bovendien heeft het, in tegenstelling tot wat je van wol zou verwachten, een vochtregulerende eigenschap. Merinowol kan veel zweet opnemen zonder nat aan te voelen. Dat betekent lekker warm zonder zweten.

Nog zo’n prachtige eigenschap van merinowol is dat het geen zweetgeuren absorbeert, en dus ook zelden gaat stinken. Ook niet als je het meerdere dagen hebt gedragen. Komt van pas, want je zal – gezien het prijskaartje – misschien niet voor elke dag vers goed willen kopen.

Een paar betere merken met merinowol: Icebreaker, Smartwool en Woolpower.

Overkleed je niet

Draag warme kleren maar wees ook niet overdressed, anders ga je zweten. Net iets te koud vertrekken is meestal de beste optie om tijdens het fietsen aangenaam warm te hebben.

Handen en voeten

Handen en voeten (en oren) zijn het moeilijkst warm te houden. Om die irritante, knagende pijn van bevriezende vingers te vermijden zullen die handschoenen van op de kerstmarkt vermoedelijk niet volstaan. Ik draag handschoenen uit winddicht en waterafstotend materiaal waar ook een surfpakken van gemaakt zijn. Eerder te warm, maar dat kan me eerlijk gezegd niets schelen. Te verkrijgen in een outdoorwinkel of (race)fietswinkel.

20131212_082142

Nijp je vingers niet in het stuur tot je kneukels er wit van zien. Dan koelen ze net nog sneller af. Beter is je vingers in beweging te houden als ze koud dreigen te krijgen.

Voor je voeten heb je warmere en koudere schoenen in je kast staan. Je zal zelf wel weten welke schoenen bij welke temperatuur horen. Als je nieuwe koopt, en ze moeten warm zijn, let er dan vooral op dat ze geen wind doorlaten. Totnogtoe kwam ik op de koudste dagen toe met twee paar kousen. Voor wie zelfs dat niet helpt, kunnen winddichte overschoenen een oplossing zijn.

Hoofd

Heel veel warmte ontsnapt via het hoofd. Draag een muts of pet. Meer dan genoeg keuze om je goesting te vinden.

IMG_20131212_093603

Fiets harder

Niets leuker dan jezelf warm te fietsen op koude dagen. Niet in het zweet, want dan dreig je weer af te koelen wanneer je stilstaat, maar tot het niveau waarop dat gezellig haardvuurtje in je borst begint te knetteren.

Drinkt ne warme choco

Of Glühwein.

Het is hier Siberië niet

Er zijn plaatsen waar het veel kouder is dan bij ons. Fietsers hebben er blijkbaar geen last van.

Zoals altijd: vul hieronder aan. Hoe blijf jij warm in de winter?

CategoriesWinter