Leren fietsen zonder vallen

imageLeren fietsen is één van de mooiste mijlpalen in ons leven. Tegelijk is het voor heel wat kinderen enorm beangstigend. Ze vertrouwen dat onstabiele ding niet. Ook mama en papa houden hun hart vast en werken met hun goedbedoelde ‘Niet zo snel!’ het hele proces onbewust tegen. Te traag fietsen verhoogt immers de kans op een pijnlijke val. ‘Sneller, sneller!’ maakt het aanleren een stuk eenvoudiger. Dat wist je als ouder eigenlijk wel, want trager fietsen is ook als volwassene veel moeilijker dan snel fietsen.

Leren fietsen in drie stappen

1. De step
Leren fietsen is hoofdzakelijk leren omgaan met het ‘fietsgevoel’. Daarom start een kind het best op een step. Het balanceren is vergelijkbaar met fietsen, maar in nood zijn de voeten veel dichter bij de grond.

image2. De loopfiets
De volgende stap is een fiets zonder trappers. Je kan die er makkelijk zelf af halen. Er bestaan ook fietsjes zonder trappers in de handel. Het kind kan nu op het zadel zitten en zich met beide voeten op de grond vooruit duwen. Lopen met de fiets dus.

3. En weg
Op een bepaald moment vormt de ‘trapfiets’ geen uitdaging meer en is het tijd om de trappers terug te plaatsen. Fietsen zonder vallen lukt nu in geen tijd.

Gold Medal...2024

Gyrobike

Het Amerikaanse bedrijf Gyrobike ontwikkelde een voorwiel met daarin een naar voren draaiend binnenwiel. Daardoor wordt het gyroscopisch effect (het effect waardoor ook een draaiende tol niet omvalt) versterkt en heeft de fiets ook tegen lage snelheid de drang om rechtdoor te gaan. Vallen is zo goed als uitgesloten, maar draaien jammer genoeg ook. Een makkelijk hanteerbare fiets kan je de Gyrobike dus niet noemen. Alleen aan te raden wanneer het driestappenplan echt niet wil lukken.

CategoriesGeen categorie