Antwerpse plekjes om naartoe te fietsen (en neem je fototoestel mee)

Elke stad heeft van die unieke plekjes die je best bereikt op je tweewielige troon, omdat er geen andere weg is, omdat de rust erom vraagt of omdat het gewoon de snelste en aangenaamste manier is. Wat hierna volgt is slechts een selectie van dergelijke plaatsjes in Antwerpen. Klik op de foto’s en je komt in Google Maps op de locatie waar ze zijn genomen. (Foto’s: Bart Smissaert, Jelena Kovačević en mezelf)

Noordkasteel

Noordkasteel

Het Noordkasteel is het stuk bos en de grote vijver die grenzen aan de Hogere Zeevaartschool. Hier breng ik heel veel zonnige zomerdagen door. Met een picknick en een duik in de aangrenzende vijver. Op het sinds kort autovrije fietspad langs de Schelde – dat je dieper de haven inleidt – heb je een heerlijk uitzicht op de Antwerpse skyline en Sint-Anneke.

Scheldebocht

Eigenlijk ben ik zo een ander knap uitzicht vergeten. Even voor je vanuit ’t Stad het Noordkasteel binnen fietst, ga je langs het voormalige Siberiadok, ooit het meest noordelijke punt van de Antwerpse haven.

Radio Kanaal

Even voorbij de Noordkasteel-vijver zie je nog net boven de boomtoppen uit de kerktoren van het in 1929 verdwenen Polderdorpje Oosterweel, dat plaats maakte voor de Antwerpse petroleumdokken. Daarvoor was Oosterweel het laagst gelegen dorp van België. De kerk ligt nu in een diepe put, maar je kan er met de fiets bij – tot tussen de in het voorjaar bloeiende bossen Vergeet-mij-nietjes.

Oosterweel

De naam Oosterweel herken je misschien ook van de ‘Oosterweelverbinding’, de megalomane sluiting van de Ring die een stuk of 237 baanvakken langs dit stukje rust wil betonneren.

Park Spoor Noord

Terug dichter bij de stad. Park Spoor Noord. Veel nieuwigheden kan ik je er vast niet over vertellen, maar die 24 hectare groen gras, kleurrijke mensen en een verfrissende Cargo verdient gewoon een vermelding in dit lijstje.

Spoor Noord

Badboot

Vergeet je Speedo niet.

badboot

Museum Aan de Stroom

Het MAS en omgeving is al enkele jaren voortdurend in verandering. Het wordt er steeds afgelikter, maar op een aangename manier. Minder autoverkeer, meer kuierende jachtspotters en veel knappe fietsers.

MAS3

Vergeet niet om het dak van het MAS te bezoeken (eerst je fiets sluiten), het is gratis, open tot 24u en in één oogopslag heb je heel Antwerpen gezien – voor zij die snel terug naar huis willen.

MAS2

Mexicobrug

Ik reken mezelf er niet meteen bij, maar liefhebbers van stijlvol kromgebogen staal moeten deze Mexicobrug van nabij gaan bekijken. De brug ligt over de verbindingsgeul tussen het Kattendijkdok en het Houtdok, en is sinds 2001 een beschermd monument.

brug

Sint-Anneke

Je hebt er al zoveel over gehoord of gelezen, maar je bent er misschien nog nooit geweest: het strand van Sint-Anneke. Naast het permanente stadsstrand langs de Schelde vind je hier alles wat toeristen in Blankenberge gaan zoeken: terrasjes, een openluchtzwembad, een minigolfbaan, een camping (Camping De Molen), een jachthaven en genoeg speelruimte in het Sint Annabos om de kinderen straks goed te doen slapen.

Sint Anneke

Hendrik Conscienceplein

Een oase van rust midden in de stad. Wat schaduw op hete dagen ook, en een verfrissend drinkfonteintje. De smalle straatjes die naar het Hendrik Conscienceplein leiden zijn uiterst gezellig – ze zijn ook autovrij – en je vindt er onder andere gezellige terrasjes en originele winkeltjes. Ook de Carolus Borromeuskerk bij het plein is de moeite waard om eens echt goed te bekijken.

borrom

Hollandse Synagoge

De oudste synagoge van Antwerpen, ingewijd op 7 september 1893 aan de vooravond van Rosj Hasjana (het joodse nieuwjaar). Zelden zie ik hier een (niet-Jood) stoppen om eens goed te kijken naar de imposante gevel.

synagoge

’t Vlot

Mijn eerste zomers in Antwerpen bracht ik door op ’t Vlot, toen het nog zeven keer kleiner was dan wat er nu drijft. Tegenwoordig is het er dan ook veel drukker, en – net als ‘in mijn tijd’ – hoofdzakelijk bevolkt door bakvissen die er op hete zomerdagen verkoeling en een lief zoeken.

vlot

Cockerillkaai

Nog tot en met 30 september liggen er zes petanquevelden op de Scheldekaaien (ter hoogte van het MHKA). Reserveren hoeft niet, breng wel je eigen petanquesetje mee.

Scheldekaai Zuid

Park Den Brandt

Park Den Brandt maakt samen met het naburige park Vogelenzang en openluchtmuseum Middelheim deel uit van het Nachtegalenpark. Eigenlijk is het in elk van die parken gezellig vertoeven. In Park Den Brandt staat centraal een indrukwekkend kasteel, omgeven door een Franse tuin en vijvers achteraan.

DenBrandt

Hoboken Polderbos

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar in zowat alle richtingen uit Antwerpen vind je op fietsafstand stukjes semi-ongerepte natuur: richting Ekeren bijvoorbeeld, Linkeroever of dit Polderbos in Hoboken. Mijn favoriet, temeer omdat het mijn gigantische achtertuin is en langs mijn fietsroute richting stad ligt.

HobokenPolder3

Vogelaars kunnen zich in het Polderbos naar believen uitleven, en liefhebbers van gedomesticeerd wild kunnen op zoek naar de vrij ronddravende koeien en paarden. Naast het bos ligt een promenade langs de Schelde, met onder andere zicht op Kruibeke. Helaas is het pad aangelegd in goedkoop steenafval – enkel voor fietsers met stevige banden (en fietskader, en onderrug) dus. Ik heb mijn fietspromenade al bij het district besteld, maar daar was toen geen oren naar.

Polderbos2

En nog eentje voor het slapengaan: de kranen langs de Rijnkaai.

Minolta DSC

Heb je aanvullingen bij dit stuk? Of pakt jouw stad of dorp beter op foto dan Antwerpen? Mail ons dan gerust foto’s van je favoriete ‘fietsplekje’.

CategoriesNiet gecategoriseerd