Ook je fiets verdient af en toe wat rust, voor de nacht, voor de winter of omdat je even je oog op een ander hebt laten vallen. Het zwijntje herbergen in een bescheiden appartementje lijkt vaak onmogelijk, maar met wat handig en creatief integratiewerk wordt je fiets zomaar een pronkstuk in de huiskamer.
Eerst nog even dit: vooraleer een fiets in jouw ogen een pronkstuk kan worden – en geen ding dat ergens onzichtbaar gestockeerd wordt – moet je de fiets eerst graag zien. Daarom nog eens een warme oproep om nooit zomaar ‘ne vélo’ te kopen. Denk na je over persoonlijke goesting, en waarvoor je de fiets wil gaan gebruiken. Koop een fiets die er goed uitziet, en waar je zeker van bent dat je ze veel zal gebruiken.
Dat is eigenlijk niet anders wanneer we een nieuwe auto, kast of trui kopen, waarom volg je dezelfde redenering dan niet voor een nieuwe fiets? Van een betrouwbare en mooie fiets zal je veel meer genot hebben dan je te laten leiden door de traditionele gedachte dat een fiets vooral zo goedkoop mogelijk moet zijn.
Op zijn wieltjes
Terug naar het herbergen dan. Laten we naar goede gewoonte weer bij het begin beginnen. Optie één: plaats de fiets op zijn twee wielen en laat ze leunen tegen de muur.
Eigenlijk is een fiets op de trappers en het stuur na amper een vijftal centimeter breed. Als je de fiets voor langere tijd aan de kant plaatst, kan je dus gerust het stuur lossen en een halve slag draaien en de trappers verwijderen.
Aan de muur of het plafond
In de fietswinkel of bij de doe-het-zelver vind je een ruime keuze aan constructies met haken, hangers of rekken om je fiets aan de wielen of het kader op te hangen. Boven je bed bijvoorbeeld.
De belangrijkste – en eigenlijk voor de hand liggende – tips bij deze constructies:
- Bevestig met de juiste (lang en dik, de verkoper helpt je wel verder) vijzen, en in een muur of plafond die de fiets kan dragen.
- Zorg dat je fiets veilig – en vooral uit de weg van jezelf of je huisgenoten – hangt.
- Het is geen probleem om je fiets aan de wielen op te hangen. Wielen zijn sterk genoeg om het gewicht te dragen en zullen dus niet vervormen door langere tijd te hangen.
- Na verloop van tijd gaan de banden hun lucht verliezen, verschiet dus niet als je fiets na een tijdje hangen plat staat. No worries, just pump up the Jam!
Aan een design-rekje
Upcycle Fetish
De Oostenrijkse designer Andreas Scheiger ontwerpt deze jachttrofeeën* uit gerecycleerde fietsonderdelen die ook dienst kunnen doen als binnenhuis-fietsrekje met hoog VeloPorno-gehalte. (*Er raakten geen dieren gewond tijdens het maken van deze prachtige muurstukjes)
Trophy
Nog zo’n diervriendelijk jachttrofee waar je fiets op kan. Een kern uit stevig staal, maar met een zacht velletje om je fiets niet te beschadigen.
Branchline
Deze neemt al wat meer ruimte in beslag, maar ideaal voor wie een designmeubelstuk als fietsrek prefereert. Het geheel leunt tegen de muur, en kan ook in de muur verstevigd worden.
The Knife And Saw
Bedacht door de designers van ‘The Knife and Saw’, maar intussen hopeloos vaak gekopieerd door anderen. Wie het origineel wil moet bij deze gasten zijn, wie minder wil betalen vindt tegenwoordig iets gelijkaardig in de fietsboetiek bij u in de buurt.
Het kastje van Trophy Club is zo’n look-a-like, al introduceren de lades wel het concept van ‘nooit meer naar fietssleuteltjes en -lampjes moeten zoeken’ in je leven.
Of maak er zelf eentje.
Cycloc
Subtiel, gestroomlijnd en in vier kleurtjes.
Slît
Maar damesfietsen passen op geen van deze voorstellen.
En nog iets voor damesfietsen.
en voor de dameskaders?
Allemaal volledig gelijk. Ik zoek het uit!
Mij lijkt het niet zo evident om een klassieke damesfiets zo hoog op te tillen (ook niet als man), op al deze foto’s staan duidelijk lichtgewicht koersvélo’s. Damesmodellen zijn geloof ik ook redelijk identiek qua model aan herenkoersfietsen… Met mijn eigen stadsfiets van rond de 20 kg zie ik me dit trouwens ook niet doen.