Zo fiets je door de regen

Een kleine regenbui – of op een hete zomerdag: zelfs een hele grote – kan best leuk zijn om door te fietsen. Anders is het met die aanslepende, koude en druilerige periodes, waarin je altijd op water voorbereid moet zijn. Maar eens je weet wat je voor welk weer in je fietstas of om je lijf moet zitten hebben, rest alleen nog een psychologische drempel. De belangrijkste tip van dit lijstje geef ik je daarom als eerste mee: niet neuten, maar fietsen!

Kledij

Jas
Een regenjas is een tricky dingetje op de fiets. Eens je fietst, lever je een inspanning, en dus gaat je lichaam opwarmen en zweten. Zeker in relatief warme regenperiodes ga je met een regenjas aan daarom vaak meer zweten dan de regen je nat kon maken – ja, zelfs in zogenaamde ‘ademende’ textiel.

Op zo’n momenten moet je daarom eerder nadenken over hoe warm / te warm je gaat hebben boven hoe droog / nat je gaat zijn. Draag gerust enkel een t-shirt (en geen trui) onder je regenjas, of als het buiten behoorlijk warm is: helemaal niets eronder.

Een kwaliteitsvolle regenjas is ademend en regenbestendig, bij voorkeur iets langer naar beneden aan de rugzijde om je achterwerk te beschermen van opspattend vocht, en met ‘ventilatiegaten’ onder de oksels.

rapha

Je kan uiteraard met elk soort regenjas gaan fietsen, maar ik raad aan ook goed op de pasvorm te letten. Zorgt dat die op je lijf gesneden (geen vuilniszak) is, ook met een trui eronder aan. En dat de stof comfortabel en licht is, en compact genoeg om weg te stoppen/proppen in een fietstas als het niet regent.

De nog meer technische (lees: duurdere) jassen zijn ook nog eens winddicht, wat op een koude winterdag deugd kan doen, maar voor de rest van het jaar vaak te warm is.

Dat is zeker zo voor de plastieken jasjes (het kaweetje), zowat de beste garantie op zweet. Honderd procent water- en winddicht, dat wel, maar tegelijk ideaal om een zweethutje onder te bouwen.

Een regenponcho kan dan weer wel, ook als het om een plastiek dingetje gaat. Je zit echt droog zo onder je regenjas-tentje, en je overbodige lichaamswarmte kan tegelijk langs onder verdwijnen. Een nadeel is dat een poncho zich op een winderige dag ook als parachute zal willen bewijzen, wat het fietsen extra lastig zal maken – en je wou nu net zo snel naar huis.

ivajean_raincapeonbike1

Regenbroek
Eigenlijk hetzelfde verhaal als voor de jas: zorg dat je het niet te warm krijgt eronder. In een plastieken broek ga je zweten, in een technische niet. Al heb ik minder tegen de plastieken broek dan tegen het kaweetje, want ik heb – toch voor mezelf – de indruk dat ik veel minder zweet langs mijn benen.

Dus met de goedkope plastieken regenbroek is eigenlijk niet veel mis. Let er wel op dat er ritsen aan de broekspijpen zijn, lang genoeg om de regenbroek makkelijk over je schoenen en broek te kunnen trekken.

Heb ik altijd bij als er regen in de lucht hangt: regenjas en - broek, waterdichte fietstas met daarin handdoek, droge espadrillen en gazetten voor in mijn natte schoenen.
Heb ik bij als er regen in de lucht hangt: regenjas en – broek, waterdichte fietstas met daarin handdoek, droge espadrilles en gazetten voor in mijn natte schoenen.

Pet
Wie graag een regenkap aan de jas heeft, neemt best eentje die nauw nauw aansluit. Een losse kap dreigt op de fiets immers nogal snel ‘wind te vangen’. Ik verkies persoonlijk trouwens een regendichte fietspet, omdat mijn oren en volledige gezichtsveld dan vrij blijven. Een pet houdt regendruppels trouwens ook behoorlijk goed uit je ogen.

Sokken
Natte sokken blijven natte sokken, maar sokken van merinowol (de aangename tegenhanger van geitewol) of synthetische stof zitten een pak comfortabeler wanneer ze nat zijn. Ook als ze droog zijn trouwens. De droog-o-fielen dragen waterdichte sokken – verkrijgbaar in de betere sportwinkel – of in noodgevallen plastiek zakjes over/onder je sokken (al heb je in dat geval wel snel zweetvoeten).

Schoenen
Draag schoenen met grip, zodat ze niet van natte pedalen schieten. Je kan waterdichte schoenen dragen (zelfs rubber laarzen, als je er dan voor zorgt dat er geen water langs boven naar binnen kan), of overschoenen: een soort waterdichte sokken voor over je schoenen, opnieuw te verkrijgen in betere sportwinkels.

prop

En wanneer je schoenen toch doorweekt zijn – het zal zo vaak gebeuren. Stop er eens je op je bestemming bent aangekomen zo snel mogelijk propjes krantenpapier in – schoenen drogen op grootmoeders wijze. Op je werk zou je ook een paar droge schoenen – of pantoffels – kunnen liggen hebben om mee te wisselen tot je originele schoenen terug droog zijn.

Spatborden

Regen dat uit de lucht komt vallen maakt je nat, opspattend water maakt je vuil – ook degene die achter je fietst trouwens. Daarom zijn spatborden vrij essentieel op regenachtige dagen. Ze beschermen bovendien ook kwetsbare onderdelen van je fiets. Goede spatborden boven de wielen en ketting zijn daarom een goede preventie tegen slijtage.

spatb

Voor zij die het op droge momenten liever meteen zonder doen, zijn er ook afneembare spatborden. De populairste in dat genre moet de Ass Saver, die doet wat zijn naam belooft: je achterwerk beschermen tegen strontweer met bijhorende streep.

ass saverHome-made Ass Saver
fles

karton

Paraplu op de fiets

Geen persoonlijke aanrader – ik haat paraplu’s – maar eens je zo vaardig als een Nederlander met een paraplu kunt fietsen, zit je een pak droger in het zadel. Ik ga ervan uit dat je hiervoor een stevige paraplu gebruikt. Een model dat al op het voetpad door de wind overslaat, zal het op de fiets zeker niet lang redden. Er zijn ook parapluhouders, waarvan ik er binnenkort eentje mag testen. Het verslag volgt.

drycycle

Onderhoud van de fiets

* Regen en opspattend vuil kunnen je fiets echt pijn doen. In regenperiodes is het daarom aangeraden regelmatig de fiets te poetsen. Zeker de remblokjes, ketting, tandwielen, derailleur en draaiende gedeeltes zoals de trappers en wielassen slijten sneller als je er niet tijdig het slijk of vuil van tussen haalt.

* Je remmen remmen trouwens sowieso minder goed wanneer ze vuil zijn. Hou daar dus rekening mee bij regenweer, en probeer ze na elke regenbui wat af te stoffen.

* De meeste fietskaders zijn behoorlijk ‘untouchable’ voor regen en vuil, ze schoonmaken is dan alleen een kwestie van respect voor je fiets.

* Parkeer je fiets zoveel mogelijk op een droge plaats. Voor wie geen garage of dergelijke heeft bestaan er grote plastiek hoezen om je fiets mee te bedekken.

* Zorg – zeker als je een lederen zadel hebt – dat je in regenachtige periodes altijd een plastiek zak of zadelhoes bij je hebt om het zadel droog te houden.

En vooral: Trek het je niet aan!

image

Snel of traag door de regen?

Het moet de populairste discussie over regenfeitjes zijn: moet je snel of traag door de regen wandelen of fietsen om het minst water te vangen? Wie snel fietst lijkt meer regendruppels te vangen, maar wie traag fietst zit langer tussen de druppels. Het definitieve antwoord is: stoempen, zo hard als je maar kan! En waarom wordt verduidelijkt in dit filmpje:

Trouwens

Hoewel ons land de reputatie van regenstaat heeft, valt dat regenen voor de fietsers eigenlijk best mee. Van alle fietskilometers die je in een jaar aflegt, zal het ongeveer acht procent regenen. Ik baseer me hier uiterst onwetenschappelijk op een steekproef van één fietser, maar eentje die weet waarover hij spreekt: Frank Deboosere. De weerman houdt een dagboek bij van zijn fietskilometers, en noteert daarbij – uiteraard – welk weer hij voor de wielen krijgt. Frank fietste in 2012 meer dan tienduizend kilometer, en ‘amper’ 820 kilometer daarvan kreeg hij regen op zijn dak.

CategoriesWinter