Zo haal je deze boodschappen op één fiets

Ik beken, hoewel we vaak samen naar de winkel fietsen, is het toch meestal mijn vriendin Charlotte die de boodschappen doet. Wanneer ze dan gepakt en gezakt thuiskomt van de markt, winkel of supermarkt ben ik telkens weer onder de indruk van de hoeveelheid aankopen die op haar fiets passen. Een kort instructiegidsje voor wie denkt dat je voor de grote inkopen niet anders kan dan de wagen nemen.

Leeggoed

De ‘het-was-weer-gezellig-de-voorbije-weken’-fietsbak gaat mee om straks in de supermarkt binnen te brengen. Inhoud: 40 lege flesjes bier (voor de liefhebbers: Bolleke, Vedett, Patrasche, Kasteelbier, Rodenbach en Seefbier)

leeggoed

De markt

De eerste tussenstop is de markt. Mooi weer, dus de aankopen zijn – op twee grote bruine broden na – heerlijk zuiders: olijven, gedroogd fruit, Braziliaanse noten, cashewnoten, mini-paprika’s met fetakaas en twee tapenades, waaronder de specialiteit van het huis. En een Turks brood.

markt

Supermarkt

Grote aankopen in de supermarkt. Naast enkele aankopen op langere termijn – zoals het wasmiddel – gaat het om eten en drinken voor het weekend en de werkweek die komt. Tijdens de week fietst Charlotte op weg van het werk naar huis nog 1 à 2 keer om kleinere aanvullende aankopen voor de Plat du Jour.

Boodschappenlijstje: 250 gram ontbijtgranen met chocolade, hetzelfde met noten, 230 gram bladerdeeg, vis in afslag, 4 reinigingsdoekjes, 400 gram chocolade, rijst noodles, 3 liter Sangria, 4x25cl Liefmans, 250 gram ciabatta, 3 liter Sauvignon witte wijn, 10 bio-eieren, 2,82 liter superdark wasmiddel, 4x33cl Mc Chouffe, 250 gram boter, 20cl zure room, 2 mozzarella bollen, 6x25cl Rodenbach, 207 gram kaas, 250 gram Parmezaanse kaas, 100 gram Roquefort.

delhaize

De groentenboer

Het friste fruit en de meest verse groenten komen nog altijd van de lokale groentenboer. En het is er goedkoper dan in de supermarkt.

Aankopen: komkommer, 2 kilo tomaten, paprika’s: 4 rood, 1 geel, 1 groen. 2 verse pepers, 4 citroenen, 1 lookbol, 1 kilo ajuinen, 6 bananen, 4 appels, 4 appelsienen, 5 kiwi’s.

fruigroe2

Naar huis

fietsenvol

trots2

De oogst

oogst

Bagagedrager zonder bak

Misschien geen nieuwtje, maar ik geef het maar mee. Wie liever geen bak op de bagagedrager plaatst, kan er vrij eenvoudig winkeltassen op vastbinden. Als de zak goed is vastgeknoopt, heb je er echt geen last meer van.

geenbak

Meer nodig?

Het gaat hier om aankopen die passen op één fiets. Als Charlotte en ik samen gaan winkelen, kan meteen dubbel zoveel mee – maar die hoeveelheid hebben we zelden nodig (of het moest oudjaar zijn). En voor zij die denken – ‘jamaar, wij met ons kinders hebben zeven keer meer nodig’ – nog dit: op een bakfiets past zeven keer meer dan op een gewone fiets. En er zijn ook nog fietskarren.

In dezelfde fascinatie – kijk eens wat allemaal past op mijn fiets! – organiseert Mobiel op zondag 19 mei 2013 een fietsenparade in Kortrijk. Deze editie brengt een ode aan ’transport per fiets’. Iedereen die dat wil kan meefietsen, maar het is de bedoeling om zo creatief mogelijk te zijn in het vervoeren van grote vrachten (boodschappen, kinderen, boekentassen) of onalledaagse zaken (koelkast, schoonmoeder, visbokaal,…) op de fiets. Wie er niet bij kan zijn in Kortrijk, mag ook foto’s van een uitzonderlijk fietstransport aan de organisatie (aan mij ook trouwens) bezorgen.

bikeparade1

bikeparade

winkelwagen

IMG_0172groot

CategoriesNiet gecategoriseerd
 1. Luc Wyn says:

  prachtige mensen! Zo deed ik het overigens ook in Belgie, tot groot jolijt van de mensen van GB, die zich steeds afvroegen hoe ik thuis zou raken…

 2. Liesbet says:

  Ik en mijn man doen het ook zo. We doen een aantal keer per week inkopen met de fiets, op weg naar huis. We hebben allebei twee grote fietstassen en daar geraakt alles gemakkelijk in.
  Om de 1 à 2 maanden gaan we met de auto naar de supermarkt om drank in grote hoeveelheden aan te kopen, die we bewaren in de kelder. We stoppen dan vaak ineens ook bij de doe-het-zelfzaak op dezelfde site om bouwmaterialen te kopen. Superhandig!
  Mijn moeder heeft een speciale fietskar voor bagage, en kan probleemloos een weekinkoop inladen.

 3. Sofie Claeys says:

  Blij om te horen dat ik niet de enige zot ben die zo de boodschappen doet.
  Op een kinderzitje ( zo eentje met een hoge rug) achteraan kan je ook heel veel kwijt zoals 10kg aardappelen,…
  Als je zorgt voor een hogere tas ( zoals die van Albert Heijn, deze zijn zo’n 15cm hoger) en deze vooraan in je bak zet kan je deze nog wat extra hoog vullen.
  En weet je dit is perfect te doen voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen.

  Alles wat niet meer op de fiets past zijn meestal dingen die overbodig zijn. Zo probeer ik het te doen. Goed voor milieu, gezondheid en portemonnee.

  1. Marie-Rose Steelandt says:

   Zoals Sofie ben ik ook blij dat er nog velen zijn die zo hun boodschappen doen. Ik ten andere ook, dit tot ergernis van mijn man, maar toch heb ik elke keer ook een curverbak op mijn bagagedrager en steken mijn fietszakken ook vol en ik kan weeral weg voor een week. Eerlijkheidshalve ook zeggen dat voor drank en grotere en zwaardere zaken dan wel de auto wordt uitgehaald. Maar mijn fietsje heeft al veel vervoerd.

 4. Ik ben net mijn Bioplanet-bestelling gaan afhalen. Enkele kilo’s noten, 18 glazen flessen fruitsap, 3 grote bokalen pindakaas, etc. De eerste bergop kon mijn fiets niet aan (’t is te zeggen, het voorste wiel kwam van de grond door het gewicht van mijn fietskar en fietstassen), maar we kunnen nu toch weer enkele maanden verder 🙂 En ik heb mijn work-out van de dag al achter de rug 😉

  In de stad waar ik woon, ben ik, denk ik, wel de enige met een fietskar. Ik krijg toch heel vaak rare blikken van autobestuurders 😉

 5. Gunther says:

  Bij Powergrid in Geel hebben ze speciale fiets-trolley’s die vlot achter de fiets te bevestigen zijn. Deze hebben gelagerde wielen om intens gebruik achter de fiets te bieden, kunnen 30 kg draagvermogen aan, hebben een speciaal “thermovak” voor gekoelde aankopen, en beschikbaar in vele motieven. Bij uw bezoek aan de supermarkt kan de trolley vooraan de winkelkar gehangen worden.
  Te bevestigen achter de meeste fietsen (speciale anti-kantel koppeling), zelfs in combinatie met uw huidige fietstassen. Prijzen, koppeling inclusief vanaf 160 €.

 6. Wim says:

  Mocht iedereen die om 1 brood gaat al met de fiets gaan zouden we al véél verder staan !

 7. Nelly says:

  Gelukkig dat er al meer personen zijn die zoals ik, al 40j de meeste boodschappen met mijn fiets doe, vroeger als ons gezin nog 4 pers telde, kwam ik om de 2 dagen met volle fietszakken van de supermarkten, bakker of markt. Zelfs grotere verpakkingen lukt. Een grote doos zeeppoeder v 8kg past juist in mijn fietszak, de vroegere plastic kratjes met 6 waterflessen idem. Soms heb ik mijn fiets wel iets overladen! Zalig winkelen met zo’n mooi weer als vandaag.

 8. Plutomeisje says:

  Wij doen ook al vaak boodschappen met de fiets, maar het kan duidelijk nog wel beter! De grote boodschappen doen we nog steeds met de auto, alhoewel ik mij met het mooie weer wellicht wel kan motiveren om met de fiets te gaan. 🙂

  Waar vonden jullie die bagagedrager voor vooraan trouwens? Mijn fiets kan wel wat uitbreiding gebruiken.

  1. Kim says:

   Die bagagedrager zijn we in Breda gaan halen. Met de fiets trouwens. Ter plaatse laten installeren op het stuur en dan met de fiets terug naar Antwerpen.

   In Nederland hebben zowat alle fietsenmakers dergelijke bagagedragers. Hier is het iets minder, maar als je zoekt vind je het zeker. Vooral bij de fietsenmakers die zich wat meer op de mooie (Hollandse) retrofietsmerken richten.

  2. Joke says:

   Bij hema kun je ook zo’n bagagedrager kopen (nederlandse winkelketen natuurlijk). Of bestellen via hun webshop. Ik weet wel niet hoe goed de kwaliteit is.

  3. Hans says:

   Google even op ‘voordrager’, want zo heten die bagagedragers boven het voorwiel. Als de fietsenwinkels in je buurt ze niet hebben, vindt je ze al voor rond de € 30 bij diverse Nederlandse fietsspeciaalzaken op internet, waarvan de meeste ook tegen redelijke verzendkosten in België leveren.

   Ik heb er zelf een van het merk Steco op mijn fiets gezet, een lekker opvallend rode, waar ik heel tevreden over ben.

 9. Joke says:

  Super Charlotte!

  Fenomenaal wat er allemaal op jouw fiets kan! Ik ga me ook eens een paar degelijke fietszakken aanschaffen en wachten tot de dochter hier netjes rechtop in een fietsstoeltje kan. Maar op een buggy kan je ook veel vervoeren en het is ook heerlijk wandelweer! (Al past deze opmerking niet echt op een fietsblog.)

 10. Lieve says:

  Ik doe ook de meeste boodschappen met de fiets en sta er soms zelf versteld van wat ik allemaal kan vervoeren met mijn fiets…

 11. geert van eecke says:

  wat verschiet ik als ik zie dat delhaize meedoet met belgerinkel, donderdag met fiets naar delhaize in westende bad geweest en daar zeiden ze dat ze niet meededen! Kan dit kloppen?

 12. Chris says:

  waar vind ik die grote fietszakken ? De rest van de fiets heb ik al 🙂 inderdaad heel handig om te winkelen!

  1. Kim says:

   De fietszakken zijn van Ortlieb, dat een heel groot assortiment aan fietszakken aanbiedt, maar in een actie met Delhaize en de Fietsersbond, waardoor ze een stuk goedkoper zijn dan normaal. De actie loopt nu trouwens terug in Delhaize.

 13. Pingback:Belgerinkel 2013 | Fietsbult

 14. Els says:

  Na de dood van mijn man moest ik ook boodschappen met de fiets doen. Ik heb redelijk grote fietstassen maar daar had ik wel problemen mee (slepen tegen het wiel, toch net te klein…). Nu heb ik een boodschappenkarretje van Croozer en alles gaat vanzelf! Ik ben zelfs een kinderautostoel (niet voor mij) met mijn karretje gaan halen. Ik voel me echt alsof ik mijn vrijheid weer terug heb, moet nog weinig beroep doen op auto-assistentie.

 15. Guy says:

  Oei, denk ik altijd als van het boekenfestijn kom! Gelukkig een paar bakken mee op mijn bagagerek voor en achter! En stapelen maar!! LOL
  Ik hoop dat het vrijdag droog is!! Anders zal ik een paar vuilzakken meenemen voor tegen de regen! 🙂

 16. Lott says:

  Ik doe ook mijn boodschappen bijna altijd met de fiets. Ik vind het alleen vervelend dat mijn bagagedrager met plastic bak vooraan ervoor zorgt dat ik haast niet meer in de reguliere fietsrekken pas, bijvoorbeeld in de gloednieuwe fietsenstalling aan het Sint-Pietersstation in Gent. Ik wou dat er niet alleen ‘P-lussen’ stonden waar mijn voorwiel niet meer inpast (weet niet hoe die officieel heten), maar ook alternatieve rekken (de gewone vierkante bogen bijvoorbeeld) met meer plaats tussen voor beter uitgeruste fietsen.

 17. Pingback:Zo vervoer je zowat alles op je fiets

 18. Pingback:WEEK 16: Bewegingsvrijheid – Oh-Leven

Comments are closed.