Zo haal je deze boodschappen op één fiets

Ik beken, hoewel we vaak samen naar de winkel fietsen, is het toch meestal mijn vriendin Charlotte die de boodschappen doet. Wanneer ze dan gepakt en gezakt thuiskomt van de markt, winkel of supermarkt ben ik telkens weer onder de indruk van de hoeveelheid aankopen die op haar fiets passen. Een kort instructiegidsje voor wie denkt dat je voor de grote inkopen niet anders kan dan de wagen nemen.

Leeggoed

De ‘het-was-weer-gezellig-de-voorbije-weken’-fietsbak gaat mee om straks in de supermarkt binnen te brengen. Inhoud: 40 lege flesjes bier (voor de liefhebbers: Bolleke, Vedett, Patrasche, Kasteelbier, Rodenbach en Seefbier)

leeggoed

De markt

De eerste tussenstop is de markt. Mooi weer, dus de aankopen zijn – op twee grote bruine broden na – heerlijk zuiders: olijven, gedroogd fruit, Braziliaanse noten, cashewnoten, mini-paprika’s met fetakaas en twee tapenades, waaronder de specialiteit van het huis. En een Turks brood.

markt

Supermarkt

Grote aankopen in de supermarkt. Naast enkele aankopen op langere termijn – zoals het wasmiddel – gaat het om eten en drinken voor het weekend en de werkweek die komt. Tijdens de week fietst Charlotte op weg van het werk naar huis nog 1 à 2 keer om kleinere aanvullende aankopen voor de Plat du Jour.

Boodschappenlijstje: 250 gram ontbijtgranen met chocolade, hetzelfde met noten, 230 gram bladerdeeg, vis in afslag, 4 reinigingsdoekjes, 400 gram chocolade, rijst noodles, 3 liter Sangria, 4x25cl Liefmans, 250 gram ciabatta, 3 liter Sauvignon witte wijn, 10 bio-eieren, 2,82 liter superdark wasmiddel, 4x33cl Mc Chouffe, 250 gram boter, 20cl zure room, 2 mozzarella bollen, 6x25cl Rodenbach, 207 gram kaas, 250 gram Parmezaanse kaas, 100 gram Roquefort.

delhaize

De groentenboer

Het friste fruit en de meest verse groenten komen nog altijd van de lokale groentenboer. En het is er goedkoper dan in de supermarkt.

Aankopen: komkommer, 2 kilo tomaten, paprika’s: 4 rood, 1 geel, 1 groen. 2 verse pepers, 4 citroenen, 1 lookbol, 1 kilo ajuinen, 6 bananen, 4 appels, 4 appelsienen, 5 kiwi’s.

fruigroe2

Naar huis

fietsenvol

trots2

De oogst

oogst

Bagagedrager zonder bak

Misschien geen nieuwtje, maar ik geef het maar mee. Wie liever geen bak op de bagagedrager plaatst, kan er vrij eenvoudig winkeltassen op vastbinden. Als de zak goed is vastgeknoopt, heb je er echt geen last meer van.

geenbak

Meer nodig?

Het gaat hier om aankopen die passen op één fiets. Als Charlotte en ik samen gaan winkelen, kan meteen dubbel zoveel mee – maar die hoeveelheid hebben we zelden nodig (of het moest oudjaar zijn). En voor zij die denken – ‘jamaar, wij met ons kinders hebben zeven keer meer nodig’ – nog dit: op een bakfiets past zeven keer meer dan op een gewone fiets. En er zijn ook nog fietskarren.

In dezelfde fascinatie – kijk eens wat allemaal past op mijn fiets! – organiseert Mobiel op zondag 19 mei 2013 een fietsenparade in Kortrijk. Deze editie brengt een ode aan ’transport per fiets’. Iedereen die dat wil kan meefietsen, maar het is de bedoeling om zo creatief mogelijk te zijn in het vervoeren van grote vrachten (boodschappen, kinderen, boekentassen) of onalledaagse zaken (koelkast, schoonmoeder, visbokaal,…) op de fiets. Wie er niet bij kan zijn in Kortrijk, mag ook foto’s van een uitzonderlijk fietstransport aan de organisatie (aan mij ook trouwens) bezorgen.

bikeparade1

bikeparade

winkelwagen

IMG_0172groot

CategoriesNiet gecategoriseerd